sobota 4. října 2014

Kaktusový jehelníček

Sice doma nemám žádnou svou místnost s obrovským stolem, nářadím a všemi pomůckami, co správná ruční dílna má mít, ale to vůbec nevadí, protože se spokojím s obyčejným stolem a základními domácími potřebami. Vlastně je mi úplně jedno, kde tvořím, hlavní pro mě je fakt, že používám svoji fantazii, učím se kreativitě a především zručnosti. Ráda zaměstnám svoje ruce a mysl, maximálně se soustředím na danou věc a všechny starosti ze školy nebo osobního života nechám alespoň na chvilku plynout někde vedle. Z velké části tvořím hlavně pro svou rodinu a blízké přátele. Zkrátka miluji dělat radost ostatním.


Dneska bych se s vámi chtěla podělit o lehký návod, jak si vytvořit jehelníček. Když jsem přemýšlela nad jeho tvarem, vzpomněla jsem si, že jsem ve škole asi ve třetí třídě taky šila jehelníček právě ve tvaru kaktusu. A protože byl prý hezký, byl vystavený ve škole, a tak jsem si ho domů neodnesla. Volba tedy padla na kaktus.

Doba výroby:
cca 1,5 hod

Co budete potřebovat:
- dvě zelené flísové látky (15x9 cm)
- 6 tenkých cca 4 cm dlouhých proužků z růžového flísu na kytičky
- 1 staré silonky na vycpání
- zelenou bavlnku
- kus aranžovací hmoty
- dvě silnější párátka
- tužku
- nůžky
- čtvrtku
- jehly a špendlíky
- květináček
- drobné kamínky


Postup:
Na čtvrtku nakreslete libovolný tvar kaktusu (inspirovat se můžete zde), vystřihnete a použijete jako šablonu, kterou obkreslíte na dvě látky položené na sobě a vystřihnete.
Poté přišijte dvě látky k sobě pomocí bavlnky - šijte přes okraj jako to vidíte na fotce. Na konci šití si nechte kousek látky volný. Tudy svůj kaktus vycpěte starými silonkami - pomozte si tužkou, aby byl kaktus pořádně napěchovaný a baculatý.

Do spodku kaktusu dejte kousek aranžovací hmoty a zapíchtěte do ní dvě párátka, aby dostatečně koukala ven. Květináč také vycpěte aranžovací hmotou a zapíchněte do ní připravený kaktus s párátky. Pak už jen zasypejte kamínky a můžete zdobit.
Hezký kaktus by měl kvést, přidělejte mu kvítky - tenké proužky růžového flísu smotejte a přišplendlete ke kaktusu tak, aby koukala jen hlavička špendlíku. Zbytek špendlíků a jehly napíchejte do kaktusu podle gusta, abyste vytvořily kaktusové ostny.


Já jsem s výsledkem spokojená. Teď už mě zajímá jen to, jak vypadá váš jehelníček a jestli se vám dnešní návod líbil.

6 komentářů:

  1. Je bezvadný:-) A největší výhoda, nemusí se zalévat:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se líbí. Přesně tak, nemusí a navíc ani nikdy neodkvete :)

      Vymazat
  2. Moc hezký jehelníček! Také žádný pracovní koutek nemám, mám chvíle, kdy si říkám, že bych si měla nějaký zařídit, ale asi bych ho stejně nepoužívala, jídelní stůl je prostě nejlepší.... i když se to musí pořád uklízet :) Přeji hezké chvíle s blogováním a hodně čtenářů. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju děkuju, Jani. Tak hlavně že to takhle vyhovuje. Já bych si jednou přála vlastní koutek pro tvoření, který mi bude říkat pane :)

      Vymazat
  3. Moc pěkný originální jehelníček, Marti! Máš dobré nápady a jsi náramně šikovná. :)

    OdpovědětVymazat