sobota 4. října 2014

Procházky v září

Zdravím vás!
Dneska bych se s vámi chtěla podělit zase o pár poznatků a fotografií, které jsem na jedné zářijové procházce za pozdního odpoledne pořídila. Nešla jsem za ničím cíleně, prostě jsem jen vyrazila na konec vesnice na pole, louku a okraj lesa, abych si zpříjemněla den a nasála trochu energie na celý nový týden. A ano, opravdu to mělo i přes občasný déšt na můj další den pozitivní vliv. Já v tohle zkrátka věřím.

Na přírodě už v září bylo vidět, že její míza slábne... Nejenže sluníčko svítilo méně, ale i pole už byla holá, v lese začalo šustit první spadané listy bříz a s ubývající květenou se ukrývajali i členové hmyzí říše. Člověk by si řekl, co tedy bude v přírodě fotit, že ano. Myslela jsem si to samé, ale v článku vám ukážu, že opravdu bylo stále co fotografovat. Navíc když milujete každý její kousek a umíte se jím potěšit, tak není co řešit.


Co krok podél lesa - to několik žaludů. I ty mi přišly fotogenické, když jsem si je trochu naaranžovala.


Houby k pozdními létu patří - a na fotce vypadají také sakra dobře.



hálka žlabatky dubové


hálka žlabatky růžové

Nad těmito ač běžnými úkazy jsem se musela pozastavit. Od pohledu sice hálky znám, ale netušila jsem, co, spíše kdo, se skrývá uvnitř. Myslela jsem si, že hálky jsou jen parazitickými rostlinami, které se nutí na tělo hostitele. Jenže po přečtení pár článků na internetu jsem zjistila, že hálky jsou dílem malých hmyzáčků žlabatek, které nutí rostlinu vytvářet ze svého pletiva extra část, do nichž si žlabatka naklade svá vajíčka a ta se dále mohou vyvíjet v pohodlném a teplém bytečku zvaném hálka celou zimu. Je to až neuvěřitelné, jak si to fytofágní hmyz zařídil, aby přežil.


Šípky již dosáhly plné červené barvy a je na čase je sbírat k sušení, než přijdou první mrazíky. Na ty si já ale ráda ještě nějaký ten měsíc počkám!


Hlemýžďů jsem v trávě potkala několik, ale všichni se bály mého objektivu a nechtěli na mě pohlédnout.


orobinec úzkolistý



Vratič obecný mám nejradši suchý v babiččině váze.


Tolice vojtěška zvaná taky jako Alfalfa


Čekanka ví, jak moc ráda mám její kvítka, proto takhle krásná s kapkami rosy na mě čekala na konci procházky. Škoda jen, že nadcházející podzim čekankách bere jejich jejich krásnou modř a z květů se stávají fialové, purpurové, růžové až bílé nezajímávé květy.


Jedno ze sechlých pláňat se nabodlo na větvičku stromu.


Přivoněli jste si někdy k lnici obecné? Nádherná svěží vůně mi úplně pohladila nos.


Na květech turanu ročního mi udělal radost jeden malý asi okáč.



Rostlina hadince obecného se už bohužel nezmůže na takovou robustnost, kterou oplývá na každém prosluněném rumušti za času pravého léta.


Štětky plané už jsou také jen černobílým filmem. Zato vaši vázu bude zaručeně zdobit celý podzim i zimu.



Odcházela jsem až za šera. To bych nebyla já, abych se v přírodě nezdržela. Ale uznejte, že za tuhle fotografii to stálo :-)

5 komentářů:

  1. Moc pěkně nafocená procházka.-)
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  2. Povedené fotky, Marti - ta poslední je opravdu moc pěkná. Máš cit a máš opravdu ráda přírodu. A umíš v ní hledat krásno. A hledat krásno v přírodě baví i mě....:).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za tak milý komentář. Ano a je to vidět, tvé fotky bych mohla prohlížet dnes a denně :-)

      Vymazat
  3. Procházím znovu všechny tvoje články, Marti. Nevím, jestli jsem tak zapomnětlivá, nebo jestli se některé z mých komentářů ztratily, protože jsem skoro všechny tvoje články už viděla a jsem zvyklá psát komentáře. Možné ale je, že jsem byla od počítače vyhnána, než jsem stačila komentář napsat. U nás vládnou hrozné poměry! ;-)
    Z téhle série fotografií znám všechny kytky, máš je moc krásně nafocené. Líbí se mi i scvrklé jablíčko, v takových obyčejných, na pohled nepříliš vábných, věcech se dá taky najít kus krásy, když to člověk správně podá.
    Ten motýl bude spíš samička ohniváčka celíkového, ale na tom celkem nezáleží, je nádherný s jakýmkoliv jménem.
    Ke lnici jsem nikdy přivonět nezkoušela, ale určitě to udělám. :-)

    OdpovědětVymazat