sobota 11. října 2014

Udělej si sám: Vintage skicák a pouzdro na mobil


Dobrý večer všem!

Na dnešek jsem se moc těšila, protože jediným pohodovým dnem, kdy se můžu naplno věnovat svým zálibám bez toho, abych myslela na cokoliv jiného, je sobota. Tentokrát jsem nešla fotit do přírody, ale tvořila jsem v teple doma. Mám strašně ráda všechny typy zápisníků, deníčků a skicáků, kam si můžu zapsat nebo nakreslit přesně to, co se mi líbilo či nelíbilo na mém dni a především, čím mě příroda inspirovala. Právě z té sbírám inspiraci ke svých ručním pracím. Kupované deníky jsou hezké, ale ty vlastně vytvořené mají kouzlo a příběh, proto jsem se rozhodla si pro sebe jeden vytvořit. Sama jsem si podle návodů vytvořila samotnou vazbu a skicák i pouzdro dozdobila. A o tom bude dnešní článek. Budu velmi potěšená, bude-li vám inspirací!


Na skicák budete potřebovat:
- klasické bílé papíry formátu A4 (počet dělitelný čtyřmi)
- barevnou čtvrtku formátu A4
- dlouhou bavlnku

- odzobnou lepicí krajku
- textilní gumu
- knoflík
- látku
- slabší karton z krabice od bot

Nářadí:
- nebozízek
- lepidlo Chemopren
- nůžky
- pravítko
- tužka

Vlastní výroba skicáku:
Protože by popis postupu i nafocení bylo složité, tak vám ukážu video, podle kterého jsem i já skicák vytvořila. Video je hezky zpracované, každý krok názorně ukázaný, takže není co poplést. Potřebovat budete věci z prvního odstavce.



Desky a zdobení skicáku
Z kartonu vystřihněte obdelník o 1 cm větší na všech stranách než je váš vytvořený skicák. Uprostřed vystřiženého kartonu nakreslete místo na hřbet skicáku podle jeho šířky. Podle pravítka zalomte, tím vzniknou desky skicáku, které jsou připravené k nalapení na desky skicáku. Potom si vystřihněte látku, kterou desky skicáku pokryjete. Její rozměry budou zase na všech stranách o 1 cm větší než jsou přilepené desky. Lepidlem vše nalepte a okraje elegantně vlepte dovnitř. První a poslední stránku skicáku přilepte na desky, aby to vypadalo jako opravdová kniha a látka pevně držela.
Pak už zbývá jen ozdobit krajkou a gumičkou s ozdobným knoflíkem. Vše lepte chemoprenem, drží výtečně.


A váš vlastní skicák je na světě. Milujte ho, vracejte se k němu, když jsme šťastní i otrávení, kreslete, malujte, pište, čárejte. Jen ať vás to potěší a zpětně si můžete prohlížet svá díla se vzpomínkami, jak že jste se to v ten den vůbec měli.

A jestli chete mít ke skicáku i obal na mobil se stejným vzorem, inspirujte se dále. Tentokrát je postup velmi jednoduchý.

Připravte si:
- slabší karton z krabice od bot
- tutéž látku
- tutéž krajku


Nejprve si narýsujte na karton síť podle rozměrů vašeho mobilu (na můj mobil rozměrů 12x6x0,8 cm jsem rýsovala obdélník velikosti 12,5x6,5x1 cm), vystřihněte a složte ji. Pokud nedrží sama od sebe pomocí jazýčků, můžete slepit. A potom nezbývá nic jiného než ji polepit látkou a vstup do pouzdra polepit lepicí krajkou.

 



Mějte pohodový zbytek večera a napište mi, vedete-li si podobný skicák taky a jak jeho kabátek vypadá.


11 komentářů:

  1. Martinko,senzační deníček a pouzdro, jsi šikulka - a navíc ještě jsi dodala detailní postup! Děkujiii, určitě se o něco pokusím. Hezký týden přeje Maru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, tak to pak dej vědět, jak se povedlo! Těším se :)
      Hezký týden u tobě!

      Vymazat
  2. Teda, Marti, to jsou ale překrásné obaly! Ty jsi jedna z těch šikulek, kterým se daří všechno, na co sáhnou. Zvolila jsi moc pěknou látku a nafotila a popsala postup tak, že bych to možná zvládla i já. Na ruční práce jsem ovšem dost levá, ani mě moc nebaví. ;-)
    Až budeš mít náladu, zastav se u mě na blogu, něco tam pro tebe mám. :-)
    Přeji ti příjemný večer a dobrou noc. ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc mě těší, že se líbí! To zase ne, Hani, ale snažím se :). Určitě bys to zvládla i ty, a pak by sis do takového skicáku mohla lepit sušené lístky, květy, kůry, prostě všechno z tvých procházek, psát si, co jsi při nich zažila, co tě nadchlo. Mně bude sloužit stejně, už teď z toho mám radost!
      Na blogu jsem ti zanechala poděkování, mocc si toho vážím!
      I tobě, milá Hančo.

      Vymazat
    2. Na lepení přírodnin a popis procházek už bych asi neměla čas, Marti. Jsem ráda, když se aspoň občas v sobotu dostanu na chvíli ven.

      Vymazat
  3. Výsledek je na jedničku Marti:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Marti velice povedené tvoření .... budu se muset u tebe porozhlédnout , a děkuji za milou návštěvu u mě :))) ... Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jste moc milé!
      Šáry, i já děkuji za milou návštěvu, moc se mi u tebe líbí.

      Vymazat