neděle 26. dubna 2015

Moje jaro I.

Jaro je mi naprosto nejmilejším obdobím v roce a už jako dítě jsem se na něho vždy těšila ze všech ročních období nejvíce. Tento rok jsem se těšila o to víc, protože jsem se nemohla dočkat, až po té nešťastně dlouhé zimě vyrazím ven jen tak v lehkém svetříku a budu moci přes hledáček foťáku vyfotit všechno jarní tak, jak to vidím já. Při takových procházkách se prostě nemůžu přestat usmívat, svěží vzduch, modrá obloha s bílými mraky, všude tolik svěží zeleně a hlavně hřející sluníčko a ty úžasné jarní květy, jichž jsem se nemohla dočkat, to vše mi tak moc dokáže zpříjemnit den, že je těžké se vůbec vrátit domů. 

Článek jsem pojmenovala takhle proto, že bych vám ráda ukázala to, jak vnímám jaro já, jak ho prožívám a co mi přináší. Doufám, že se mi to skrze mé fotografie podaří a předám vám aspoň špetku té energie, kterou mi tohle kouzelné období přináší.

Protože jsem nasbírala už dost obrázků z různých míst, roztřídila bych fotografie tak, aby se k sobě místem pořízení hodily co nejvíce. Dnes bych se tedy ráda věnovala lesům, lesnímu potoku a jejich rostlinám.



První obrázky jsou z podhůří Orlických hor, kam jezdím za babičkou a dědou. Počasí mé procházce zase tak moc nepřálo, byla totiž docela zima, ale při přeskakování potoka a neustálé klekání a vstávání do koberců sasanek hajních mě zahřálo.





blatouch bahenní


prvosenka vyšší 


Sasanek bylo všude spoustu, jen mě mrzí, že na mě bledule se svými květy nepočkaly.


Narazila jsem na můj oblíbený plicník lékařský. Udělal mi radost, protože jsem ho zatím fotila pouze v zahradě a to pro mě nemá zdaleka takový význam jako právě v lese. Narazila jsem také na podbílek šupinatý, který jsem viděla poprvé v životě. Zaujala mě jeho mohutnost a popravdě se mi rostlina moc nelíbí. Možná proto, že je to parazitický druh?




Sasanku jsem se snažila trochu přikrášlit v editoru a myslím, že se to docela povedlo.


Orsej jarní je sice obyčejný a velice častý, ale mám ho ráda především pro jeho sympatický vzhled připomínající slunce, cítím z něho totiž jistou radost. Neumím si bez něho jaro představit.



Na tuhle spoustu dymnivek dutých jsem narazila v parku kousek od břehu Labe v Pardubicích - byla jsem opravdu mile potěšena.


A to byl poslední obrázek z prvního dílu. Příště bych vám ráda ukázala fotky z okrajů světlých lesů a polí, kde jsem taktéž strávila jedno příjemné odpoledne.

7 komentářů:

  1. jéje, to je nádhera, úplně jsi mě navnadila na procházku :o))) za chvíli vyrazíme do podkrkonoší, tak se už těším na kytičky u potoků :o) zase nádherné fotky, mám pocit, jako kdybych cítila tu krásnou vlhkou vůni... je pravda, že ty kytky v lese prostě vypadají líp než na zahradě, má to větší kouzlo :o)

    OdpovědětVymazat
  2. Nádherné fotky a krásné jaro. Myslím si, že jaro je nejkrásnější roční období, protože se příroda probouzí do krásy. Krásný den Rija

    OdpovědětVymazat
  3. Jaro v tvém podání je nádherné, Martinko!
    Babičku s dědou máš v krásném kraji, tam se ti musí úžasně fotit. Já už se do hor těžko dostanu, což mě moc mrzí.
    Jarní květiny jsi nafotila skvěle a podle mě není žádná z kytiček obyčejná. Všechny mají své nezaměnitelné kouzlo.
    Přiznám se, že podbílek se mi taky moc nelíbí, viděla jsem ho už několikrát a vždycky vypadal nějak unaveně.
    Ten tvůj je aspoň svěží.
    Dymnivky jsou v poslední době hodně vidět. Letos jsem sice nepotkala zatím žádnou, ale loni jsem vyfotila celé koberce fialových i bílých.
    Fotka sasanky i s přikrášlením je opravdu velice povedená.
    Potěšila jsem se tvými obrázky, jsou nafocené s velkým citem, je na nich vidět, že máš přírodu, obzvlášť tu jarní, moc ráda.

    Doufám, že sis hezky užila první májový den, tak si užívej i ty další! :) ☼

    OdpovědětVymazat
  4. Mně se moc líbí ta čtvrtá fotka. Uklidňuje...Já jsem byla na dlouhé procházce včera, a spoustu si toho zakreslila. Nevím proč, ale já naopak sebou fotak (ale i mobil nebo mp3) nosím do přírody hrozně nerada. Ikdyž se ochuzuju o ono "věčné zdokumentování" a jsem odkázána tužce, kousku papíru a herbáři:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Jar je snáď najkrajšie ročné obdobie! :) Úžasné fotky!

    OdpovědětVymazat
  6. Zdravím tě, Martinko!
    Jak si užíváš prázdniny? Doufám, že hezky a že pilně fotíš! Těším se na tvůj další článek!
    Měj se krásně! ☼ Hanka

    OdpovědětVymazat
  7. To je taková nádhera. Cítím jak voní zurčící potok, s radostí vidím, že blatouchy ještě někde jsou. Už jsem je neviděla ani nepamatuju.

    OdpovědětVymazat